Tokaj varázsát, titokzatos, hihetetlen ízeit a tökéletes tájnak köszönheti: a változatos vulkánikus alapkőzetre terülő talaj a hosszú ősszel, a „vénasszonyok nyarával” páratlan lehetőséget teremt az aszúsodásra. A nemes penész, a botritisz a töppedő-mazsolásodó szőlőszemeket hasonlíthatatlan ízekkel oltja be, ezek az ízek ejtették rabul a drága, sok hozzáadott értékkel készülő édes bor olyan híres rajongóit, mint XIV. Lajos, Voltaire, Goethe, Tolsztoj vagy Mozart.
Tokaj varázsa
Tokaj varázsa
Tokaj varázsa

A történelem során a legnagyobb presztízsű és hatású kapcsolat valószínűleg a francia volt, a cári udvar és a lengyel piac mellett a tokaji volt XIV. Lajos udvarának legfinomabb bora. Pezsgő parasztpolgári, polgári és nobilis élet hullámzott itt a XVII-XVIII. században, görög, lengyel, orosz és zsidó kereskedők menedzselték a nemzetközi borkereskedelmet és az akkori jet-set arisztokratái birtokolták a legnagyobb pincéket. A történelmi események, a filoxéra járvány, a szocialista tervgazdálkodás következtében Tokaj és a tokaji bor sokat vesztett régi fényéből, presztízséből.

A rendszerváltás óta a tokaji feltámadt, újra sokszínű és világszínvonalú, e feltámadás részese Samuel Tinon is. A kb. 5500 hektárnyi termőterületen, melyet északról hegyek és erdők védenek, déli részén pedig a Tisza és a Bodrog folyók temperálnak, főleg furmint és hárslevelű szőlőből készülnek az édes és a száraz borok.

Tokaj ma az egyetlen ismert bor-szuperbrand a nagyvilágban, noha régi fényéből sokat vesztett a kombinátos időkben és nincs azon a magas polcon, mint ami megilletné.

X

Pin It on Pinterest

X
Share This
Loading...